KOŃSKA FRASZKA - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Satyra (/forum-19.html) +--- Wątek: KOŃSKA FRASZKA (/thread-4482.html) |
KOŃSKA FRASZKA - lolek - 2012-01-23 23:14:50 Miła "anju". Poniżej jest fraszka, która koresponduje z fraszką Minawi "Zawiedziona" i powstała krótko po jej fraszce - wówczas gdy oboje byliśmy na "Dotykiem wiatru". napisała fraszkę o pewnym koniku który nie pobrykał z powodu zaniku ironizowała o tym będąc zawiedziona bo nie ona ale tamta dosiadała konia widok takiej jazdy w letnim krajobrazie wyzwolił zazdrość o fraszkowym wyrazie stąd powstał utwór mający ośmieszyć „jeźdźców” aby sobą nie mogli się cieszyć skutek był odwrotny od zamierzonego ich trąbka wciąż grała sygnał wsiadanego morał: przyłapani na konnych igraszkach są nieczuli na słowa zawarte we fraszkach. RE: KOŃSKA FRASZKA - anja - 2012-01-24 07:26:08 miły "lolku" tak się składa że ja anna k nie jestem blondyn-ka a minawii i tak mi szkoda RE: KOŃSKA FRASZKA - lolek - 2012-01-24 10:10:42 Sympatyczna "anno k". Myślę, że kolor włosów nie ma tu nic do rzeczy (lubię każdy kolor). Nawiązałem tylko do przeszłej sytuacji i nie chciałem tym przypomnieniem naruszyć Twojego wspomnienia o minawi - mnie też jest szkoda, że jej tu nie ma. RE: KOŃSKA FRASZKA - anja - 2012-01-24 18:52:56 RE: KOŃSKA FRASZKA - Grześ - 2012-01-24 19:17:30 jednak nie okrakiem a "po damsku" siedzi więc "igraszki" we fraszkach jak wśród złota - miedzi sztaba zatem jeno sztuce tylko chylę czoła bo treść jako inna - widzi mi się zgoła RE: KOŃSKA FRASZKA - Fred - 2014-02-11 09:12:07 Utwór wydaje się sympatyczny, ale zawiera tryle odniesień do "czegoś", czyli do utworu, którego nie znam, że utrudnia to skutecznie interpretację. Nie ma ten wiersz jakby samodzielnego bytu poetyckiego, nie ma autonomii, no i przeszkadza mi ten komentarz "interpretacja" na początku przed . Przecież to nie pralka i nie wymaga instrukcji obsługi. RE: KOŃSKA FRASZKA - anja - 2014-02-11 17:45:59 Nie ma z nami Lolka, Gzesia Minawii |