Cyrk (wiersz pokonkursowy) - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze rymowane (/forum-14.html) +--- Wątek: Cyrk (wiersz pokonkursowy) (/thread-344.html) |
Cyrk (wiersz pokonkursowy) - Kamil Rousseau - 2009-08-07 10:01:55 Cyrk / z cyklu Swojskie obrazki / Cyrk! Cyrk przyjechał. Będzie heca. Całe miasteczko się podnieca. Już rozkładają namiot wielki, Będzie rozrywka z pierwszej ręki. Panowie, panie, bierzcie dzieci, Nie może cyrk pustkami świecić, Będą tygrysy i kuglarze I wiele innych jeszcze zdarzeń. Zapraszam wszystkich dużych małych, Bo program damy dziś wspaniały! Wieczór się zbliża, tłum gęstnieje, Pod kasą ktoś się głośno śmieje. Proszę bilecik i dwa duże, - miejsca w środku i na górze. I ja poproszę też bilecik, - jeden dorosły, dwa dla dzieci. Orkiestra tusz i gaśnie światło, Arenę z góry dostrzec łatwo. Na dole gruby bogacz w loży, Na dwóch siedzeniach się rozłożył I ze znudzoną bardzo miną, Popija z kubka capucino. Pani roznosi obok lody, On też je kupi dla ochłody - niech wiara widzi, że bogaty! (choć jeszcze wczoraj spłacał raty) Wtem klaun wyskoczył na arenę, I opanował całą scenę: On zamiast butów ma bambosze I straszy widzów wielkim nosem, Znów krzyk radości się rozlega... To na arenę kucyk wbiega, Głową potrząsa, dęba staje - wszyscy ten popis podziwiają. Ktoś zapowiada mocnym głosem, Że zaraz będzie linoskoczek, A po nim zmrozi wszystkich szczerze, Prześwietny popis na trapezie. Emocja widzom dech zapiera W oczekiwaniu na tresera. Oklaski milkną - trwożna cisza, Ja nawet bicie serca słyszę, A potem szał publika klaszcze, Bo treser głowę włożył w paszcze... Spektakl się zbliża ku końcowi, A przed kasami tłumek nowy, Chce przeżyć wszystko z nową siłą, To co przed chwilą się odbyło. Re: Cyrk (wiersz pokonkursowy) - Nina - 2009-08-09 14:50:03 Bardzo mi się podoba - rymowanka taka z życia wzięta i ... dobrym obserwatorem jesteś ...a może to....wyobraźnia? zaś GRATULACYJE magister Kjr. Re: Cyrk (wiersz pokonkursowy) - Majka - 2009-08-10 08:55:45 Co znaczy umiejętność obserwacji...Bardzo przyjemny wierszyk. Re: Cyrk (wiersz pokonkursowy) - anja - 2009-08-11 04:27:36 Lekko i płynnie się czyta. Wiersz uroczy. :brawo: :brawo: Czekamy na relację z sejmu. Re: Cyrk (wiersz pokonkursowy) - Kamil Rousseau - 2009-08-13 08:57:47 ale rozpusta! jak ja lubie byc chwalone - jak kazde chłopisko :lol: :lol: :lol: :lol: |