Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej.
Zadaję pytania II - Wersja do druku

+- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl)
+-- Dział: Poetica (/forum-5.html)
+--- Dział: Wiersze białe (/forum-15.html)
+--- Wątek: Zadaję pytania II (/thread-2646.html)

Zadaję pytania II - fenixferrum - 2008-02-21 19:18:42

[list]

[fade]stawiam znaki zapytania
na każdej mijanej rogatce
idę tysiąc kroków
wracam bez odpowiedzi
dręczę ciągłymi wizytami
galaktyki hipotez
buduję tamy w potokach
dryfujących myśli
zostaję z nieodgadniętym
co nie uchyli rąbka tajemnicy
ja heretyk poświęcam
przemijanie czasu
by zrozumieć że jesteś
istotą istoty
sensem wszystkiego
odpowiedzią i pytaniem
śladem
ciągłym powrotem
chwili trwaniem i jej przemijaniem [/fade]

[/list:u]

- Ginsana - 2008-02-21 21:10:24

czytam i się zastanawiam do kogo to skierowane.Chyba jednak do Stwórcy..../ to przez tego heretyka Wink / bo jeżeli do kobiety, to po co jakies tam hipotezy...stawiam na Stwórce.I jak autor ?

- fenixferrum - 2008-02-21 21:35:12

doskonale ! o to właśnie mi chodziło , a swoją drogą zastanawiam się czy poezja ma zmuszać do zadumy czy tylko gładzić duszę i serce nastrojem delikatnym...

Ginsano masz analityczny umysł! ;-) dziękuję Ci że mnie tak uważnie czytasz!

- Ginsana - 2008-02-21 21:38:42

fenixferrum napisał(a):doskonale ! o to właśnie mi chodziło , a swoją drogą zastanawiam się czy poezja ma zmuszać do zadumy czy tylko gładzić duszę i serce nastrojem delikatnym...

Ginsano masz analityczny umysł! ;-) dziękuję Ci że mnie tak uważnie czytasz!

jak już czytam wiersz, to bardzo dokładnie, by go zrozumieć Smile co do pierwszego pytania: może jedno i drugie.To od nas zależy czego potrzebujemy na dana chwilę...czy zadumy i przemyśleń...czy marzeń delikatnych i kolorowych, które utulą nasze zmęczone dniem ciało Wink

- teemoore - 2008-02-21 21:40:39

abstrahując od wiersza, a nawiązując do Twojego retorycznego pytania
Cytat:zastanawiam się czy poezja ma zmuszać do zadumy czy tylko gładzić duszę i serce nastrojem delikatnym

Tu odbiorcy są podzieleni, aczkolwiek osób, które szukają zadumy ( a wręcz logicznej zagadki) zaczyna być zdecydowanie więcej. Gusta ludzi stają się bardziej wyrafinowane w każdej dziedzinie, poezji też.
Dla wielu im twór bardziej skomplikowany, tym wiersz lepszy
Pozdrawiam

- Ginsana - 2008-02-21 21:46:23

Chri$ napisał(a):abstrahując od wiersza, a nawiązując do Twojego retorycznego pytania
Cytat:zastanawiam się czy poezja ma zmuszać do zadumy czy tylko gładzić duszę i serce nastrojem delikatnym

Tu odbiorcy są podzieleni, aczkolwiek osób, które szukają zadumy ( a wręcz logicznej zagadki) zaczyna być zdecydowanie więcej. Gusta ludzi stają się bardziej wyrafinowane w każdej dziedzinie, poezji też.
Dla wielu im twór bardziej skomplikowany, tym wiersz lepszy
Pozdrawiam

Krzysiu niby racja.Tylko rodzi się następny problem, że w pogoni za " tą zagadką", jak to określiłeś autorzy nieraz wchodzą na ścieżkę absurdu i uważam, że tak sami do końca nie wiedzą co chcieli przekazać.Jak to kiedyś powiedział ktoś znany : uwielbiam recenzje krytyków, wtedy dowiaduję się co chciałem powiedzieć....Zresztą poezja ma być dostępna dla każdego, a nie tylko dla wybranych....

- teemoore - 2008-02-21 21:52:54

Ginsana napisał(a):Zresztą poezja ma być dostępna dla każdego, a nie tylko dla wybranych....

No niestety tak nie ma.
poezja dzieli się na tą dla mas i tą dla koneserów, krytyków. Poezja przestaje być sztuką, zaczyna stawać się komercyjnym produktem.
Ja chyba jestem gdzieś pośrodku Smile

- Ginsana - 2008-02-21 21:54:22

Chri$ napisał(a):
Ginsana napisał(a):Zresztą poezja ma być dostępna dla każdego, a nie tylko dla wybranych....

No niestety tak nie ma.
pozezja dzieli się na tą dla mas i tą dla koneserów, krytyków. Poezja przestaje być sztuką, zaczyna stawać się komercyjnym produktem.
Ja chyba jestem gdzieś pośrodku Smile

pisząc o wybranych, miałam na mysli ścisłe, małe grono.Tj. poeta i garść krytyków....reszta i tak będzie paplać to co inni....

- fenixferrum - 2008-02-21 22:18:47

żeby wyznaczyć nowe trendy , nowe kierunki trzeba poruszać się na granicy ,trzeba popadać w skrajności i niekiedy rozumie to garstka ludzi, jednak by poezja przetrwała musi być czytana, tak więc ścierają się poglądy , a życie weryfikuje nasze poczynania

- norbertus - 2008-02-22 12:05:10

Widzę, że temat nad istota poezji się rozgrzewa. Zatem postawię pytanie w kontekście filozofii języka: czy ma to dotyczyć ontycznego porządku słowa, czy inaczej słowo ma być nośnikiem przeżyć i emocji, tworzących osobowość każdego człowieka? Jeżeli jest wartością samą dla siebie i dla autora , zatrzymuje się , natomiast jeżeli pójdzie dalej - będzie wartością ubogacającą. Istota poezji - z człowieka, z jego wnętrza dla człowieka, dla jego wnętrza. Pozdrawiam