O ODKUPIENIU - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze białe (/forum-15.html) +--- Wątek: O ODKUPIENIU (/thread-2515.html) |
O ODKUPIENIU - paola - 2008-04-26 20:53:13 O ODKUPIENIU przyszli na ten świat z zamkniętymi oczami było południe DRZEWO dobre wiadomości ukryło przed światłem ziemi a oni szukali ziarenek obejmując pień ramionami wtedy jeszcze nie znali języków obcych poszli w kierunku dzikich plaż jeszcze stron świata nieznanych jedynie lipa w czarnym lesie osiadła i wkrótce zakwitła trójniakiem zrozum ich Panie kwiaty na piersiach wyhodowali by wyrwać podszept z pułapki ciszy sprzedać przed zimą nadmiar za grosze na plażach białych wytańczyć bluesa bo nie poznali prawd wegetacji nawet nie czuja rytmu przypływu co mieszka w muszli wspomną niekiedy cierpki smak wina w szklankach zbyt małych a już czołem znaczą ślad na korze bo lipa skrywa tajemnice odkupienia - norbertus - 2008-04-26 23:51:22 Lipowy krzyz odkupienia i zbawienia. Ostatnio jakoś mi taki obraz gdzieś na rozstaju dróg utwił w pamięci. Mocny wiersz w swojej wymowie. Pozdrawiam - Mikoku - 2008-04-27 18:34:45 Ile prawdy w słowach, gdzie znajduje się odkupenie, gdyby tak mogło schować się w konararach drzew, jak prosty byłby ten świat. A prawda dotyka zazwyczaj boleśnie, gdzie cierpienie przeplata się ze słowami skruchy... |