O LUDZKIEJ NIEWDZIĘCZNOśCI - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze białe (/forum-15.html) +--- Wątek: O LUDZKIEJ NIEWDZIĘCZNOśCI (/thread-2427.html) |
O LUDZKIEJ NIEWDZIĘCZNOśCI - paola - 2008-06-01 17:50:47 O LUDZKIEJ NIEWDZIĘCZNOŚCI kiedy wyrośli z butów siedmiomilowych popadli w roztargnienie świat dzienny stał się repliką popsutych zabawek na strychu przyzywali gwiazdy na pomoc imieniem własnym pospolitym a one z wdzięczności przyklejały się do czubków palców ludziom żyło się cieplej we dwoje za dnia alfabetem Morseâa wystukiwały godzinki częstowali zieloną herbatą sąsiedzi nocą odmawiały obsesyjnie beznadziejną mantrę przy mnie stój kiedy palce zgrabiały i nie mogli już łuskać fasoli włożyli grube rękawice pięciopalczaste dla nieśmiertelnych mroczne czasy nastały o Abelardzie o Heloizo nie dano wam poznać kropek i kresek języka migowego założono wam rękawice z jednym palcem a przecież było lato nocne niebo jak baśniowa antyteza tego najlepszego ze światów - misery - 2008-06-07 22:21:10 wiersz jest od początku do końca magiczny. nie napiszę nic mądrego, bo zaniemówiłam z zachwytu :lol: ...żonglujesz symbolami bajkowo-popkulturowymi tak wprawnie, jak w tej reklamie o telefonach na 2 karty sim (oczywiście, w tej wersji, gdzie telefony nie spadają! ) :lol: (wygłupiłam się. Ale no cóż takie porównanie mi przyszło do głowy,,, ) - norbertus - 2008-06-08 17:55:38 Niewdzięczność Twój wiersz jest dla mnie studium filozofii na nią. Głebia wchodzące w ontyczne trzewia problemu wejście w taka głębie powoduje konieczność zatrzymania i co z tego wyniknie już nie filozofia łza nad niewdzięcznością. Pozdrawiam - paola - 2008-06-09 12:34:30 Dziękuję wszystkim za poczytanie i komentarze. Myślę, że im szersze pola skojarzeniowe otwiera wiersz, tym lepiej . Ninoczka- dzięki za uwagę dot. tytułu. Nie umiałam go zmienić, ale wreszcie znalazłam zakładkę edytuj( zmień tekst) i jest OK, ot takie gapiostwo wzrokowo-komputerowe. Pozdrawiam wszystkich - Kamil Rousseau - 2008-06-13 09:33:43 ładne toto, fajnie sie czytało , ale to jest poszarpana na wersy proza- gdyby wersy ustawic jednym ciagiem byłoby niezłe opowiadanko, ale...wiem o tym ze mozna z tego zrobic wiersz ale trzeba tekst całkowicie przebudować pzdr.kamil - Guest - 2008-06-15 00:20:11 Niewdzięczność...temat rzeka...przekaz fantastyczny. Re: O LUDZKIEJ NIEWDZIĘCZNOśCI - Kamil Rousseau - 2008-06-18 13:46:08 wyrośli z butów siedmiomilowych także z roztargnienia świat stał się repliką popsutych zabawek ze strychu przyzywali gwiazdy na pomoc imieniem własnym - pospolitym one wdzięcząc się przyklejały się do czubków palców codziennie alfabetem Morseâa wystukiwali godzinki częstowali zieloną herbatą nocą odmawiały obsesyjnie beznadziejną mantrę przy mnie stój kiedy palce zgrabiały i nie mogli już łuskać fasoli grube rękawice pięciopalczaste nie dodawały ulgi i uroku o Abelardzie o Heloizo nie dano wam poznać kropek i kresek języka migowego założono rękawice z jednym palcem a przecież było lato nocne niebo jak baśniowa antyteza tego najlepszego ze światów Wiesz Paola - jeszcze raz popatrzyłem na Twój wiersz i...coś takiego mi wyszło- nie wiem czy to lapiej ? jednak decyzja należy do Ciebie. A wiersz podczas następnych czytań mnie naoprawdę zauroczył. pzdr.kamil |