usiadłam z nim na progu myśli - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze białe (/forum-15.html) +--- Wątek: usiadłam z nim na progu myśli (/thread-1990.html) |
usiadłam z nim na progu myśli - El - 2008-09-08 23:45:23 a potem popłynęła pieśń oczu śpiew zwiedzionego jongleura któremu czasem tłum woła hosanna lub przedwcześnie wróży upadek kłamstwa tak kłamstwa skrapiane żądzą potrafią żyć samodzielnie obiecywał że zniknie o drugiej nad ranem tylko wcześniej ograbi katedrę na rogu wyniesie z niej fałszywą relikwię i małą drzazgą z ramion golgoty wykole zdziwione źrenice tej szmacie co śmiała śnić się madonną pozory tak pozory tworzone pikselem potrafią napluć do serca ostatnie pytanie zdławił warknięciem nie staraj się zrozumieć mężczyzny nie wkładaj palca w ranę adama - Maria M. - 2008-09-08 23:58:40 Bardzo oryginalne metafory i symboliczny wiersz. Ostatni wers w zadziwiający sposób łączy stare z nowym, pozornie dwie sprzeczności. Ciekawe studium mężczyzny....To moje wrażenia "na gorąco". Wrócę sobie jeszcze do tego wiersza Pozdrawiam - El - 2008-09-09 14:59:47 Dziękuję i zapraszam - norbertus - 2008-09-12 15:51:19 Bardzo bardzo czuję te matafory, odnajduję rzeczywistość, która czlowiek falszuje, ale w tym wszystkim odnaleźć trzeba siebie i jest to możliwe. Pozdrawiam - El - 2008-09-12 22:25:27 Może On odnajdzie - ja tylko słuchacz pokorny. - misery - 2008-09-13 12:55:31 ..podoba mi się początek - sugerujący, ze wcześniej coś było. zwykle niedopowiedzenie jest na końcu, ale - na początku jest równie dobry efekt. Portret męzczyzny - owszem Ale te bardziej "ogólne" twierdzenia wplecione w wiersz - o kłamstwach i o pozorach (tworzonych pikselem) są - trafne i ciekawie sformułowane. zwłaszcza te pozory - potrafią napluć do serca - naprawdę dobrze napisane. - El - 2008-09-14 21:39:04 Dziękuję za poświęcenie uwagi - przemyślę kazde słowo. |