Ojcze Nasz - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze białe (/forum-15.html) +--- Wątek: Ojcze Nasz (/thread-1797.html) |
Ojcze Nasz - norbertus - 2008-10-08 15:39:12 Kiedy świta i szarzeje Pomiędzy szklanką kawy A słowem pośpiesznie zgubionym Kiedy skrzypią schody I zielony skrzypek melodię Przy kominku wygrywa Wtedy Ojcze Nasz Kiedy ludzie w pośpiechu O sobie już dawno zapomnieli Gdzie Ecce Homo zmieniło się W homo hominis lupus est Wtedy Ojcze Nasz Kiedy miłość w słowa puste Sloganów ubrano Bo czasy się ponoć zmieniły I z szuflady nieśmiało Czerwony szalik wstydem Za młodych płonie Wtedy Ojcze Nasz Kiedy liście już spadną A mój papieros Ostatni raz dymem sapnie Jak stara lokomotywa I na nagrobkach Memento Odnajdę Wtedy tylko jedno powiem Ojcze Nasz ⦠- LenaLuat - 2008-10-08 20:52:56 wspaniale, bardzo mi sie spodobal ten wiersz, naswietlenie sytuacji a pozniej wyraz oburzenia.., ten wers "Ojcze nasz" traktuje jako ironiczne odbicie naszych moherowych beretow w PL, ostatnie "Ojcze nasz" ma byc tym zdrowym katolicyzmem...moze, zreszta w wierszach widzi czytelnik tylko swoja prawde... pozdrawiam Lenka - Interpelacja - 2008-10-08 20:55:50 Pięknie napisałeś, faktycznie czasem tylko modlitwa zostaje i nadzieja, że coś się poprawi norbertus napisał(a):Gdzie Ecce Homo zmieniło siębardzo przykre i najbardziej przerażające, że człowiek człowiekowi wilkiem jest - LCzerwosz - 2008-10-09 23:05:36 cudne - staszek - 2008-10-10 13:43:21 Ojcze Nasz mówie codziennie bo wiem ze on mnie wyslucha - paola - 2008-10-14 21:55:01 norbertus napisał(a):Kiedy ludzie w pośpiechuwtedy Ojcze nasz....każdy znajduje tu swój fragment, zatrzyma się na chwilę i wypowie te słowa....zanim pójdzie dalej. |