Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej.
jesienny spektakl - Wersja do druku

+- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl)
+-- Dział: Poetica (/forum-5.html)
+--- Dział: Wiersze białe (/forum-15.html)
+--- Wątek: jesienny spektakl (/thread-1703.html)

jesienny spektakl - misery - 2008-10-27 23:49:57

Jesienny spektakl

rozbiera się z siebie
publicznie

czerwieni się
ale nie jest jej wstyd

przecież tak ostentacyjnie
gra swoją rolę

obnosi się z umieraniem
upaja

spektaklem rozkładu

a my uczymy dzieci
zachwycać się

śmiercią

- Arti - 2008-10-28 02:00:47

pierwsza część niestety wiersza nie dorównała drugiej...

Cytat:upaja nas

spektaklem rozkładu

a my uczymy dzieci
zachwycać się

śmiercią

bardzo ładnie napisane, puenta zatrzymuje na dłużej
gdyby tak cały wiersz dorównywał zacytowanej końcówce
jak dla mnie była by rewelacja

pozdr.

- Kamil Rousseau - 2008-10-28 09:02:37

tylko tzw spointowanie mnie przekonuje - reszta zbyt wyliczankowa, zbytn dydaktyczna

kamil

- norbertus - 2008-10-29 01:19:04

Stary dwór pruski jesienią, raczej jego pozostałość i zapatrzenie na umieranie czasu, jego prawem jest wszak przemijanie. Ostatnio jakoś mnie na historię wzięlo i pod tym co widziałem wstawiłbym ten wiersz jako komentarz. Pozdrawiam

- anja - 2008-10-29 10:54:17

a mnie się podoba całość, ładnie to ujęłaś

- minawia - 2008-11-01 13:02:23

Śmierć widziana w kolorach jesieni...ciekawe ujęcie tego zjawiska

- Ginsana - 2008-11-06 21:58:12

ja tu nie znalazłam drugiego dna.Raczej o Jesieni jest.Jesień opadnie i liście zgniją, zwykła śmierć jesieni, a przecież się nią tak zachwycamy i nasze dzieci uczymy tego tez. Oryginalne pojęcie jesieni, nietypowe.Mnie sie podoba, jak sie pomyliłam w odbiorze i nie o to chodziło, to nie wiem czy mi sie będzie podobał Twój wiersz Smile No dalej gabi tłumacz sie co autor miał na myśli Smile

- misery - 2008-11-06 22:47:27

Ginsana napisał(a):ja tu nie znalazłam drugiego dna.Raczej o Jesieni jest.Jesień opadnie i liście zgniją, zwykła śmierć jesieni, a przecież się nią tak zachwycamy i nasze dzieci uczymy tego tez. Oryginalne pojęcie jesieni, nietypowe.Mnie sie podoba, jak sie pomyliłam w odbiorze i nie o to chodziło, to nie wiem czy mi sie będzie podobał Twój wiersz No dalej gabi tłumacz sie co autor miał na myśli
.....No tak Smile w sumie to jest jesień i tylko jesień ujęta nietypowo, troche spersonifikowana Smile trochę turpistyczna. Generalnie chodziło mi o to, co napisałaś - śmierć i gnicie, tak dosłownie. ALE jeśli ktoś potrafi sobie to inaczej zinterpretować, to naprawdę dobrze. Moim zdaniem Smile

- Ginsana - 2008-11-09 14:59:13

misery napisał(a):
Ginsana napisał(a):ja tu nie znalazłam drugiego dna.Raczej o Jesieni jest.Jesień opadnie i liście zgniją, zwykła śmierć jesieni, a przecież się nią tak zachwycamy i nasze dzieci uczymy tego tez. Oryginalne pojęcie jesieni, nietypowe.Mnie sie podoba, jak sie pomyliłam w odbiorze i nie o to chodziło, to nie wiem czy mi sie będzie podobał Twój wiersz No dalej gabi tłumacz sie co autor miał na myśli
.....No tak Smile w sumie to jest jesień i tylko jesień ujęta nietypowo, troche spersonifikowana Smile trochę turpistyczna. Generalnie chodziło mi o to, co napisałaś - śmierć i gnicie, tak dosłownie. ALE jeśli ktoś potrafi sobie to inaczej zinterpretować, to naprawdę dobrze. Moim zdaniem Smile

no popatrz :rotfl: ...bingo

- paacynka - 2008-11-09 18:28:49

świetna metafora zachwycania się jesienią jako śmiercią
nie wiem czy do końca ten zapis mi odpowiada, coś bym chyba poprzestawiała

całość bardzo ciekawa i do zapamiętania

- misery - 2008-11-09 18:41:50

paacynka napisał(a):nie wiem czy do końca ten zapis mi odpowiada, coś bym chyba poprzestawiała
jeśli będziesz miała ochotę coś zasugerować (do tego wiersza albo w ogóle jakiegokolwiek) to pisz śmiało, ja jestem otwarta na wszelkie sugestie Smile zwłaszcza, ze układ wersów i takie właśnie przestawianie to jest to co sama najczęściej poprawiam Smile
:lol: z góry dziękuję i dzięki za "wpadnięcie" tutaj Smile

- paacynka - 2008-11-09 19:04:42

ok, ja to widzę tak:

Jesienny spektakl

rozbiera się z siebie
publicznie

czerwieni
i nie jest jej wstyd

gra swoją rolę

obnosi z umieraniem
upaja

spektaklem rozkładu

a my uczymy dzieci
zachwycać się

śmiercią

--
wyrzuciłam "się" "nas" trzeba uważać by z się nie przesadzić a tu niestety trudno było uniknąć wielokrotności tego słowa, rezygnuj ze zbędnych dopowiedzeń jak "nas" to jest ogólnie w domyśle Smile

naprawdę ładny wiersz, tytuł zachęcił mnie by go przeczytać a to bardzo istotne

no i ja zbiłabym to w mocniejsze strofki:

"Jesienny spektakl"

rozbiera się z siebie
publicznie czerwieni
i nie jest jej wstyd

gra swoją rolę
obnosi z umieraniem
upaja
spektaklem rozkładu

a my uczymy dzieci
zachwycać się

śmiercią

- misery - 2008-11-09 19:21:27

paacynka napisał(a):upaja
spektaklem rozkładu
- tak, tutaj mash rację, lepiej bez tego "nas", ale w tym fragmencie "czerwieni", to - jak się pozbędę "się" to - nie gubi się sens trochę? (Choć fakt, jest powtórzenie.) Jeszcze raz dziękuję Smile

- paacynka - 2008-11-09 19:31:02

zupełnie się nie gubi sens, bo wiadomo, że chodzi o jesień i że o tę samą postać liryczną
można to ewentualnie rozbić wg Twojego pomysłu, nie upieram się przy strofkach Smile