Quid pro quo - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze białe (/forum-15.html) +--- Wątek: Quid pro quo (/thread-1690.html) |
Quid pro quo - Kamil Rousseau - 2008-10-30 11:51:38 nie cierpię miłości odkąd wypełnia pychę rozpraszając umysł obłudą zaniechania monika prosi o wsparcie â wyślij sms o treści rozlicz się sercem â przekaz procent podatku dołącz do nas â uratuj kolejne chore dziecko fundacje i operatorzy sieci wypełniają stan naszych umysłów przerażający koncert chocholi dusze wymuszając szaleńczy taniec na krawędzi moralności czerwone serduszko wielkiej orkiestry rozgrzesza świątecznie quid pro quo łac.- coś (dane, otrzymane) za coś innego; ekwiwalent, równowartość. - norbertus - 2008-10-30 11:55:24 Dobre raz do roku i czujemy sie rozgrzeszeni, w słowach tego wiersza jest mądrość miłosci tej pełnej bez podtesktów obłudy i pychy. Pozdrawiam - misery - 2008-10-30 12:08:00 świetne i - niestety - prawdziwe. Chcemy uśpić sumienie bylejakim gestem. To samozadowolenie po wysłaniu smsa/wpłaceniu kilku złotych na WOŚP, to jest chyba nieadektwatne do samego gestu. Bo to nie jest tak, ze nie powinniśmy - moim zdaniem - w ten sposób pomagać, ale - nie powinniśmy myśleć, ze to wystarczy. Ja bym usunęła z wiersza tylko to.... Kamil Rousseau napisał(a):fundacje i operatorzy sieci wypełniają...nie wiem, ale jakoś "operatorzy sieci" mi nie pasują do poezji, ale - heh, chyba właśnie się okazało jaka jestem staroświecka w tych kwestiach a tak ogólnie to wiersz świetny. - czardasz - 2008-10-30 14:20:48 ale czy nas rozgrzeszy Bog jesli bedziemy zyc tylkjo dla siebie - anja - 2008-10-30 17:05:22 tak, tak chodzą ludzie z czerwonymi serduszkami, patrzcie, patrzcie ja dałem pieniądze (2 zł) jestem miłosierny. To sie sąsiad oceni akt naszego miłosierdzia dla innych. - Kamil Rousseau - 2008-11-01 13:57:43 na codzien człowiek człowiekowi wrogiem, jeden drugiego okrada,jeden drugiego zabija...a potem te puste gesty |