Liść - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze rymowane (/forum-14.html) +--- Wątek: Liść (/thread-1505.html) |
Liść - male_p - 2008-12-14 20:02:20 gdy patrzył na wędrowców z góry zielony ponad ich głowami na wycinki gdy leciały wióry a głos pił mieszał się ze słowami widział idących kochanków wtulonych gdy krokiem równym szlak przemierzają mimo zmęczenia rozpromienionych co do końca drogi się wzajemnie wspierają kłótnie też mu obce nie były w tej ciszy wyprawa różne emocje wyzwala las ponoć nie ma uszu â nie słyszy swym urokiem nie każdego zniewala nie każdy się pięknem zachwyci choć widok ze stoków gór â bajka za gardło krajobraz nie chwyci tak jak wieki temu samotnego grajka widział grupy młodych ludzi którzy za nic przyrodę mają chociaż wspinaczka ich nie trudzi ślady na trasie wciąż zostawiają od pączka aż po w dywan wpleciony niemo obserwuje â takie zadanie natury pod nim wędrowców szlak ułożony przegląd ludzkich emocji i kultury - anja - 2008-12-15 10:54:01 Co do techniki się nie wypowiadam natomiast coś w tym wierszu jest tajemniczego, treść zastanawia, zatrzymuje, czytając widzę przesuwające się obrazy prze oczami - Interpelacja - 2008-12-15 19:01:55 male_p napisał(a):las ponoć nie ma uszunie znam się ale coś tu zgrzyta - las i uszy i to "ponoć" proponowałabym przemyśleć ale ogólnie fajnie - jakaś magia w tym tkwi a poprzez ten spadający liść wszystko nabiera takiego melancholijnego nastroju - Interpelacja - 2008-12-17 17:53:12 A się upierałabym jednak - może lepiej by było... : las mimo iż nie ma uszu - wiele słyszy skoro liść widzi - to i las słyszy A liść ponoć też nie ma oczu :lol: - może warto dopisać będzie jak refren Ale jestem złośliwa bestia :-P Najwyżej mi się oberwie :!: - Guest - 2009-02-12 15:23:38 Maluszku tak jak Ty tak i listek dobry obserwator.Wiersz super Olerka czy Ty w górach zaginełeś ...ani widu ani słychu :-( - czardasz - 2009-02-13 10:23:42 lasy nasze polskie lasy tak je zasmiecamy a przeciez to płuca - Guest - 2009-02-14 13:39:36 Obiecał wrócić w środę ....tylko w którą ? :-( - male_p - 2009-02-18 19:30:07 W tą moi mili w tą ... jestem, lecz wena .. jeszcze nie wróciła - Guest - 2009-02-18 19:41:39 :radocha: uffff nareszcie ...do zobaczyska wieczorem a gdzie to juz napewno wiesz - Guest - 2009-02-19 09:41:02 Małpie trzy grosze :-) Co do wspomnianego "ponoć" - zdecydowanie wyrzucić!Lepsze będzie stwierdzenie niż przypuszczenie. Ekologia ekologią Małe_p ale uszy odbiorców też się do naturalnego środowiska zaliczają więc nie chłostaj ich zbyt mocno rymami gramatycznymi. Zwłaśzcza tymi czasownikowymi. Przymiotnikowe też rażą. Wiersz nabiera przez nie cech szopki noworocznej a z treści nijak satyra nie przebija. Może spróbujesz zmienić co nieco? Rytm taki "wycinkowy". Sam się wystukuje więc odstąpiłem od wyliczanki ;-) Pozdrawiam :-) - ZiS - 2009-02-19 10:48:49 popieram powyższą wypowiedz. te rymy rzeczywiście strasznie rażą. do tego pomysł odnośnie treści niby jest, ale banalny. przydałby się jakiś element zaskoczenia, bo bez niego wiersz jest przewidywalny. - Snowboarder - 2009-02-19 11:30:15 Ciekawy punkt obserwacyjny obrał Peel ale tak...śmiecenie powinno byc karane ! - male_p - 2009-02-19 14:55:30 Zobaczę co da się zrobić w tym temacie .. - meg04 - 2009-02-24 14:39:59 a ja do wiersza i jego treści: sądzę, że autor wysłał peela na wycieczkę do lasu, gdyż sam nie ma czasu, nakazał wszystkie mrowiska sprawdzić i sprawozdanie nam tu zdać, więc mamy część pierwszą przedłożoną, druga jest w drodze razem z autorem, niedługo zlądują z humorem. :lol: :lol: |