Forum zamknięte, czy otwarte? - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Czas wolny (/forum-8.html) +--- Dział: Hyde Park - wolna amerykanka LOL (/forum-40.html) +--- Wątek: Forum zamknięte, czy otwarte? (/thread-1305.html) |
- Piotr GRD - 2009-01-19 17:52:35 Z własnego doświadczenia i obserwacji: Zamknięte forum tak jak teraz oznacza: - redukcja o 99% wszelkich ewentualnych przygodnych odwiedzających, którzy potencjalnie mogliby się zarejestrować; - zmniejszenie ilości osób, które przeczytają wiersze osób tu piszących, zmniejszenie "publiczności", w konsekwencji pisanie tylko i wyłącznie dla małej zamkniętej ilości osób; - prawdopodobnie jedynymi osobami, którzy się jeszcze zarejestrują będą "poleceni", czyli na zasadzie zaproszeń innych użytkowników (chyba, że osobno gdzieś przeprowadzona jakaś kampania reklamowa "zarejestruj się, a dostaniesz to i to i tamto"); - odcięcie dostępu wyszukiwarek jak Google, Yahoo! itp., co oznacza, że zarówno za ich pośrednictwem nikt forum nie znajdzie (chyba, że "boty" mają tu swoje specjalne konta, na które się logują i indeksują zawartość w ten sposób). Zatem to czy forum jest otwarte czy zamknięte powinno zależeć od tego, jaki cel sobie stawia dana społeczność: - jeśli społeczność chce się powiększać i być otwartym dla wszystkich, jeśli użytkownicy chcą, by ich dzieła "podziwiały" duże rzesze ludzi, bez znaczenia czy komentując czy nie - forum powinno mieć wszystkie fora otwarte publicznie; - jeśli społeczność chce być zamkniętą grupą dostępną tylko dla zaproszonych/poleconych osób, odcinającą się od innych społeczności i od szerokiej publiczności, a piszącym tu nie zależy, by ich dzieła były czytane przez dużą ilość osób - jak najbardziej forum powinno być w pełni zamknięte. - male_p - 2009-01-19 19:06:41 Piotrze Ty oczywiście już szufladkujesz ... Po pierwsze trzeba sprecyzować znaczenie otwartości i zamkniętości ..... Po drugie podać propozycję co będzie dostępne dla gości a to Twoja teoria o Grupie Wzajemnej Adoacji również spłyca sens pytania. Otwartość na kolejnych dotykowiczów owszem ale pewne działy jak dotychczas moim zdaniem powinny być ukryte do chwili chęci uczestniczenia samego gościa czyli rejestracji - Nula.Mychaan - 2009-01-19 19:15:15 Tomek ja jestem tego samego zdania co Ty. A Ci co tu wchodzą to wnioski raczej wyciągają z naszych publikacji i komentarzy pod nimi. W końcu sama wiem czego szukałam na dotyku i co tu znalazłam. Moim zdaniem powinno być częściowo zamknięte. Rozmawiamy jednak czasem o osobistych sprawach i w ten sposób częściowo chronimy swoją prywatność, a tak nie będzie już to samo Nie mówię o całkowitym zamknięciu ale o Hyde Parku, bo właśnie tutaj jest sporo informacji, które nie powinny być ogólnie dostępne. - Dopota - 2009-01-19 21:02:38 Jak najbardziej działy, w których piszemy o sobie nie powinny być widoczne. Bywam sporadycznie, ale Piotr jeszcze mniej, a pierwszy wskoczył na forum kiedy tylko przyszły powiadomienia i zawsze ma najwięcej do powiedzenia. Nie komentuje, nie pisze jedynie bywa w takich momentach kiedy można coś namieszać. Często widać, że na stronie są dwie osoby i pięciu gości. Wydaje mi się, że sprowadza ich tu ciekawość, bo nie przekłada się to na ilość zarejestrowanych, a tym bardziej - aktywnych. pozdrawiam WAS - Piotr GRD - 2009-01-19 23:10:14 male_p Rodzaj zamknięcia forum był już określony, gdy się zalogowałem zaraz po odczytaniu maila (jestem przy komputerze większość dnia, więc czytam natychmiast otrzymane maile) i pisałem swój tekst. Po czym się wylogowałem i... forum znów zostało otwarte. Zamknięcie było w formie takiej, że na stronie głównej widoczny był tylko napis: "Brak for" Nic poza tym. Najwyraźniej Ninoczka po kilku minutach zmieniła zdanie i forum otworzyła z powrotem. Jak napisałem powyżej... to tylko moje spostrzeżenia i doświadczenia. Napisałem ogólnie o forach i społecznościach, nie konkretnie o tym forum i tej społeczności. Po poprzedniej nadinterpretacji moich słów (głównie przez Ciebie) nie zamierzam się wypowiadać konkretnie o tym forum i tej społeczności. Napisałem tylko powyżej swego rodzaju poradę - jak najbardziej ogólną moim zdaniem. Dziękuję. Dopota Nie wypowiadam się na temat wierszy, bo nie mam na ten temat nic ciekawego do powiedzenia. Nie biorę udziału czynnego w życiu tej społeczności, bo niewiele albo i prawie nic mnie z tą społecznością nie łączy. To oczywiste, że wchodzę, gdy odczytam mail, większość ludzi tak robi. To oczywiste według mnie, że piszę wtedy i na ten temat, na który mam jakąś wiedzę, np. jako osoba zajmująca się już do tej pory kilkoma forami, stronami internetowymi i różnego rodzaju społecznościami czy to na tych forach, na grach online itp. Nie uważam, żebym cokolwiek "mieszał" najzwyczajniej pisząc swoją opinię czy swoje zdanie na dany temat. Dziękuję administracja [offtopic] Kontynuując moje zdanie z wypowiedzi do Dopota o pojawianiu się po odczytaniu maili... Naprawdę dużo osób tak robi. I w umiejętny sposób można by newslettery właśnie wykorzystać do zwiększenia zainteresowania forum. Nie apelami o aktywność, nie informacjami o kasowaniu nieaktywnych, nie informacjami o prawdopodobnym zamknięciu forum, ale swego rodzaju "reklamami". Tak, właśnie tak - skorzystać z psychologii i chwytów marketingowych. Nie mówię tu o pełnej komercji, ale o czymś na ten kształt... Znaleźć ciekawy wiersz dla przykładu, taki co przyciągnąłby chętnych do przeczytania, może i dodania własnych refleksji: Cytat:"Kolejny świt za oknem szarośćMoże nie najlepszy i nie najbardziej zachęcający newsletter, ale w podobny sposób naprawdę coś można osiągnąć. Dziekuję. [/offtopic] Pozdrawiam wszystkich. --------------- edycja: Dopota (i wszyscy) To jak najbardziej normalne, że zawsze będzie o wiele więcej gości niż zarejestrowanych i aktywnych użytkowników. Statystyki z pewnego bardzo aktywnego forum z tej chwili: Cytat:Users online: 2914 Guests, 129 UsersTo jak najbardziej normalne, że przygodne osoby są tylko z ciekawości. To normalne, że tylko mały procent odwiedzających się zarejestruje, a jeszcze mniejszy procent z nich będzie aktywnymi uczestnikami forum - tak już jest. Cała rzecz teraz w tym, by ich nie zniechęcić. A zamknięcie forum i pozostawienie dla wszelkich gości tylko napisu "Brak for" jest absolutnym zniechęceniem jakichkolwiek potencjalnych użytkowników - czy to gości czy może kiedyś aktywnych uczestników życia forum. - Guest - 2009-01-19 23:10:32 Popieram decyzję. |