"Smutna pieśń" - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze rymowane (/forum-14.html) +--- Wątek: "Smutna pieśń" (/thread-1252.html) |
"Smutna pieśń" - minawia - 2009-01-23 20:52:15 na Nabrzeżu Gdańskim grała pieśń Czajkowskiego na murku przy starym Żurawiu wtulona wiolonczela smutek unosił się nad Motławą w dali przestrzeń cichuteńką skargą łkał delikatnym szeptem coraz głośniej w swej wibracji żałość duszy wzbiera krzykiem bólu dłoń odrywa smyczek łzę ociera drżeniem palców drga powietrze gdzieś w przestworzach ton zawisnął opadł echem wzruszeń cień Żurawia zasłuchany w miłości wspomnienia Smutna pieśń rozdzierała ciszę grała marzyła wiolonczela chociaż się oddalam melodię duszy wciąż słyszę - minawia - 2009-01-23 21:49:47 Wiersz z szuflady, trochę go odkurzyłam. Scenka z Jarmarku Dominikańskiego w Gdańsku Wiolonczelę kocham. - Guest - 2009-01-23 21:53:45 minawia napisał(a):Scenka z Jarmarku Dominikańskiego w Gdańsku uwielbiam ten klimacik Jarmarku Dominikańskiego... a wiersz -ech słyszę to brzmienie... - Guest - 2009-01-24 01:50:47 Stary Żuraw wyglądałby lepiej pisany małą literą :-) minawia napisał(a):smutek unosił się nad Motławą w dali przestrzeń Ten wers bym rozdzielił: smutek unosił się nad Motławą w dali przestrzeń minawia napisał(a):cichuteńką skargą łkał Niepotrzebna inwersja. Może spróbuj łkał cihuteńką skargą minawia napisał(a):żałość duszy wzbiera Jak wyżej. Inwersja utworzona pod rym. minawia napisał(a):drżeniem palców drga powietrze I znowu inwersje. Tu jest bez rymu więc można by tak: drga powietrze drżeniem palców ton zawisnął gdzieś w przestworzach opadł echem wzruszeń minawia napisał(a):cień Żurawia zasłuchany w miłości wspomnienia Ten też bym podzielił po "żurawia" Albo zmieniłbym to. Np. cień żurawia zasłuchany wspomnienia miłości A w ogóle to to jest biały wiersz. Widzę w nim tylko dwa rymy. Jeden gramatyczny "wzbiera - ociera" (bez inwersji by go nie było) i drugi (nie najciekawszy) "ciszę - słyszę". Pomimo tych kilku niedociągnięć (widziałem gdzieś dociągnięcia? ;-) ) to dobry wiersz. Pomyśl nad poprawkami a może stanie się bardzo dobrym :-) Pozdrawiam :-) - Guest - 2009-01-24 01:54:49 I może jeszcze to: minawia napisał(a):grała A tak: grała rozmarzona wiolonczela - minawia - 2009-01-25 01:02:44 na Nabrzeżu Gdańskim grała pieśń Czajkowskiego na murku przy starym Żurawiu wtulona wiolonczela smutek unosił się nad Motławą w dali przestrzeń cichuteńką skargą łkał delikatnym szeptem coraz głośniej w swej wibracji żałość duszy wzbiera krzykiem bólu dłoń odrywa smyczek łzę ociera pieszczotą palców drga powietrze gdzieś w przestworzach ton zawisnął opadł echem wzruszeń cień Żurawia zasłuchany w miłości wspomnienia Smutna pieśń rozdzierała ciszę grając marzyła wiolonczela chociaż się oddalam melodię duszy wciąż słyszę po dogłębnym przeanalizowaniu proponowanych zmian wiersz pozostawiam w postaci jak wyżej. Na TAK przyjmuję skaranie boskie Cytat:Ten wers bym rozdzielił: Odnośnie pozostałych propozycji, pozostaję przy swojej wersji. Wprawdzie nie na rymów, ale po proponowanych zmianach, zmienia się rytm i melodyka wiersza. Cytat:minawia napisał/a:skaranie boskie Cytat:A tak: nie, Chodzi mi również o akcję , a nie tylko o określenie stanu wiolonczeli. skaranie boskie Cytat:Stary Żuraw wyglądałby lepiej pisany małą literą Wyraz stary napisałam z małej litery. Żuraw jest nazwą własną zabytkowego obiektu, jak Wawel. Dziękuję za wnikliwą analizę formy mojego wiersza.. - Guest - 2009-01-25 14:41:38 minawia napisał(a):Wyraz stary napisałam z małej litery. Żuraw jest nazwą własną zabytkowego obiektu, jak Wawel. OK. minawia napisał(a):Wprawdzie nie na rymów, ale po proponowanych zmianach, zmienia się rytm i melodyka wiersza. Jednak rozbija rytm... Może zostań przy akcji zmieniając nieco bieg słów :-) minawia napisał(a):drżeniem palców drga powietrze Tego nie zauważyłem wcześniej. Drga drżeniem to jak smaruje masłem maślanym... minawia napisał(a):cień Żurawia zasłuchany w miłości wspomnienia"grała " i "marzyła" w bezpośrednim następstwie sprawiają wyliczankę... Minawo! Nie wytykam błędów złośliwie. One są czy tego chcesz czy nie. Nie obrażaj się na nie i na małpę, proszę. Małpa z radością przyjmie krytykę wszelką... - minawia - 2009-01-25 16:03:52 Dziękuję za pomoc. Swiatło coraz jaśniej oświeca moje zakamarki. wyrzucam wyeaz ...grała skaranie boskie Cytat:minawia napisał/a: inaczej nie potrafi marzyć , tylko grając zmieniam ten wers na: cień Żurawia zasłuchany w miłości wspomnienia Smutna pieśń rozdzierała ciszę wiolonczela marzyła Cytat:minawia napisał/a: zamieniam wibracją palców drga powietrze zmieniam...pieszczotą palców, wibracja już jest w tekście. Dodałam podziękowanie za pomoc w punkcie, :brawo: :kwiatek: - Guest - 2009-01-25 16:47:16 Dzięki, choć nie dla punktów to robię. minawia napisał(a):inaczej nie potrafi marzyć , tylko grając Więc może tak to zapisz. Że grając marzyła wiolonczela Dzięki za wyrozumiałość :-) - minawia - 2009-01-25 17:51:22 Ach Ty uparciuchu :lol: żeby był wilk syty i owca cała ostatnia zwrotka tak będzie brzmiała cień Żurawia zasłuchany w miłości wspomnienia Smutna pieśń rozdzierała ciszę grając marzyła wiolonczela pozdrawiam z wyrozumiałością ;-) - Guest - 2009-01-25 18:15:26 :lol: I Fiolecik dopiął swego :brawo: dla minawi za poprawki a dla skarania za podpowiedzi |