"Prawdomówny Drogowskaz." - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze białe (/forum-15.html) +--- Wątek: "Prawdomówny Drogowskaz." (/thread-1125.html) |
"Prawdomówny Drogowskaz." - Sarmata - 2009-02-09 00:26:15 [center] Joannie S.[/center] âExit 186 Woodstock 36 milâ- - Oto me imię. âPrzyspieszcie kroku, cel niedaleko... â - - głosiłem wędrującej braci. âGdzie znaleźć Miłość, Przyjacielu?â- - wskazałem zbłąkanemu studentowi dom na najbliższym rogu, o amarantowej poświacie w oknach i czerwonej latarni nad drzwiami na warcie. âKtórędy do Mądrości?â spytała dziewczyna, o oczach jak gwiazdy utopione w nocnej toni - - łagodno-smutnych oczach łani. Wzniosłem ramiona ku niebu. âJak daleko jeszcze do Wolności?â zagadnął raz zgarbiony wędrowiec, w schodzonych butach i starej twarzy, lecz oczach jeszcze pełnych żaru. Ramiona me opadły bezsilnie... Milczałem zawstydzony, a potem odziawszy w łachman mój grzbiet zesztywniały uciekłem od ludzi. Dziś w szczerym polu, sam jak palec w spokoju ducha, na pół etatu wróble straszę. [center]Klaryssa T. Staterson⢠Warszawa, styczeń '86[/center] - Sarmata - 2009-02-09 21:42:33 Kogo zapytać ? - Sarmata - 2009-02-10 17:13:35 Autor tutaj toto utknął - sądzę że to najodpowiedniejsze miejsce |